L'APCC dona el seu suport a l'artista de circ Menzo Mejias, detingut a Castelldefels quan actuava al carrer passant el barret

L'Associació de Professionals de Circ de Catalunya(APCC) dóna el seu suport al pallasso i artista de carrer Menzo Mejías després que la policia local de Castelldefels l'hagi detingut quan estava actuant al carrer passant el barret. Des de l'APCC lamentem que els Ajuntaments no posin en valor totes les arts de carrer i al contrari, les persegueixin amb identificacions, multes i detencions com en aquest cas.

La detenció de l'artista Menzo Mejía va tenir lloc dimarts 7 de desembre a les 20h a Castelldefels mentre l'artista actuava en un parèntesi de la programació municipal amb motiu de la Festa Major d'Hivern de la ciutat. El motiu de la detenció van ser perquè no portava la mascareta i altres requeriments de documentació, amb resultat d'una nit al calabós i una denúncia per desordres, alteració de l'ordre públic i atemptat a l'autoritat.

Aquesta denúncia és una més de les que els artistes que treballen a la gorra es troben de manera habitual. Tot i que no sempre tenen com a resultat la detenció, les multes i sancions són molt freqüents, cosa que deixa cada vegada més afeblides aquestes mostres artístiques que busquen la relació directa amb el públic, l'accés a la cultura des de la proximitat i la de sobreviure econòmicament, de manera legítima i com alternativa a l'stablishment fora de la programació institucional.

Contràriament a d’altres ciutats de l'estat i d'arreu del món on es valoren les expressions artístiques de qualsevol format al carrer  i  es manté  un diàleg amb els seus actors i impulsors, ens trobem que aquí,  algunes adminstracions expulsen, denuncien i  multen els artistes.

Calen alternatives que passin pel diàleg i la confiança en els col·lectius d’artistes de carrer,  per mantenir aquesta manera de fer, mostrar, veure i viure del circ. Hi ha molts exemples dels que es pot pendre nota: Edimburg, Avinyó i Fira Tàrrega són el que són també gràcies a això, a mantenir viu el carrer, en contra del concepte ordenat i regularitzat de l'espai públic, per tal de fer de l'accés a la cultura i els drets culturals un fet i no un objectiu de les polítiques culturals.

L'associació lamenta i denuncia l'actuació policial i demana que els Ajuntaments valorin les propostes dels artistes de carrer que actuen "a la gorra" o en tot cas, no les sancionin

Compartiu aquesta notícia