Les arts de carrer reclamen adaptar les programacions per evitar les situacions de calor intensa

A Catalunya hi ha una nombrosa programació d'arts de carrer (dansa, teatre, circ, etc), sobretot durant els mesos d'estiu. Amb l'increment de les temperatures provocat pel canvi climàtic, les companyies actuen sovint en hores de màxima calor i en moltes ocasions en espais sense ombra, tampoc per al públic. Per evitar situacions de risc per als artistes, i sobretot per aquells que duen a terme esforços físics en les seves actuacions, com en la dansa i el circ, des de les associacions professionals es va elaborar una carta l’any passat amb recomanacions per adaptar les programacions en situacions de calor intensa i que també té en compte les noves regulacions en matèria de riscos laborals en aquest sentit.

Les entitats signants d'aquest manifest són l'Associació de Teatre per a Tots els Públics (TTP), l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), l'Associació de Companyies de Dansa Professional de Catalunya (ACPDC), la Plataforma d'Arts de Carrer (PAC) i l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), impulsora de la iniciativa.

Les arts de carrer, entre les quals es troben el circ, la dansa, el teatre, les instal·lacions... són imprescindibles en l'espai públic. Una ciutat saludable és una ciutat que gaudeix del carrer. Però, com es pot gaudir del carrer sota la calor intensa? Resulta obvi afirmar que els nostres hàbits associats als horaris es transformaran, especialment els mesos d'estiu. I aquesta adaptació també ha d'afectar a com i quan es fan les programacions.

Canvis en la legislació de prevenció de riscos laborals

De fet, la legislació en Prevenció de Riscos Laborals ja s'ha adaptat per evitar els treballs a l'aire lliure amb calor intensa. El Reial Decret llei 4/2023, d'11 de maig, ha adoptat mesures urgents, entre altres coses, per a la prevenció de riscos laborals en episodis d'elevades temperatures. Aquesta nova regulació incidirà especialment en aquelles persones treballadores que exerceixen les seves activitats a l'aire lliure.

Recomanacions per a programadors/es i companyies

Tenint en compte aquests canvis a la legislació, així com l'irreversible pujada de temperatures, les entitats de professionals de les arts escèniques recordem unes recomanacions que apel·len al sentit comú, com preveure espais resguardats del sol i la calor, tant per a artistes com per al públic i també per al muntatge, o programar en horaris que evitin les altes temperatures.

A més, també es demana preveure una clàusula als contractes que especifiquin que el lloc d'actuació ha d'estar a l'ombra i que, en cas de situació meteorològica de perill, ja sigui alt o molt alt per risc de calor extrem, es pugui endarrerir el muntatge i l'actuació.

Respecte a les companyies, la carta recomana que tinguin en compte aquest condicionants a l'hora de plantejar els contractes amb els organitzadors de festivals i espectacles. Es proposa que s'acordin els requisits tècnics necessaris per actuar en un espai amb condicions adequades tant pels artistes, personal tècnic i públic,  i la possibilitat d'ajornar o cancel·lar l'actuació (i el caixet a abonar en aquests supòsit), en cas que les condicions meteorològiques puguin afectar la salut o seguretat de les persones treballadores.

Les associacions professionals de les arts escèniques TTP, APdC, AADPC, ACPDC, PAC i APCC signen una carta per fer arribar recomanacions a programadors i programadores i companyies

Compartiu aquesta notícia