El Programa.cat exclou les actuacions de les festes majors

Les últimes bases publicades del Programa.cat, el sistema d’ajut econòmic del Departament de Cultura a la programació cultural per als municipis, ha anunciat que s’exclouen les festes majors de les actuacions subvencionables. Des de l'APCC hem fet una carta al Departament de Cultura, per traslladar la nostra queixa i estem en coordinació amb altres associacions d'arts escèniques per tal de modificar aquestes bases. AQUI podeu consultar les bases del Programa.cat per al 2024.

L'objectiu del Programa.cat és promoure i estabilitzar la programació cultural durant tot l'any, però cal tenir en compte que la festa major és per a molts municipis de Catalunya el principal acte cultural / festiu de l'any i, que, sobretot en el cas dels municipis petits o mitjans, pot ser l'únic esdeveniment que es celebra amb diversos actes i amb un pressupost per part de l'Ajuntament.

Al nostre entendre, aquesta exclusió anirà en detriment de la qualitat de les propostes culturals de les festes majors, ja que els municipis disposaran de menys recursos per a programar-les i per a la baula més feble, els i les artistes, que ja estan rebent propostes de rebaixa de caixet per actuar en festes majors. A més, des de l’APCC desaquem que un 63% de les funcions de circ programat a Programa.cat es situa en els mesos compresos entre el maig i el setembre, molt per sobre de dansa i teatre, per la qual cosa, preveiem que excloure les festes majors del Programa.cat pot afectar més al sector del circ.

Paral·lelament, des de l’APCC demanem que els municipis amplien el pressupost disponible per a cultura tal i com tenia previst el Departament de Cultura.

Dades 2023 del Programa.cat

Aprofitem per publicar el resum de la programació total del programa.cat des del 2014 amb les dades actualitzades del 2023. La mitjana del caixet de les companyies de circ està molt per sota del caixet de les companyies de dansa, tot i que, el nombre d’actuacions de circ quasi tripliquen les de dansa.

L'import aportat per part del departament al Programa.cat disminueix respecte l'any passat i el de les Diputacions es manté. El nombre de companyies s’incrementa respecte els anys anteriors (evolució que s'aprecia de manera constant).

Tot i això des de l'APCC ens sumem a la petició del Departament de demanar que els municipis amplien el pressupost disponible per a cultura.

Des de l'APCC hem fet arribar la nostra queixa al Departament de Cultura

Compartiu aquesta notícia