Merche Ochoa rep el Premio Nacional de Circo per una "llarga i excel · lent trajectòria"

Quan la paraula pallasso és pronunciada, alguns pensen en aquest costat negatiu amb què s'utilitza sovint. Com un insult. I no obstant això, pallasso és molt més. Per Merche Ochoa (Logronyo, 1967), a la qual aquest dimecres li ha estat concedit el Premio Nacional de Circo d'enguany, és sobretot un ofici bonic: "Hi tens el privilegi de tocar el somriure de la gent que en aquest moment s'abandona al que estàs fent, és meravellós poder compartir això amb el públic ".

Aquest dimecres, el jurat (presidit per la directora general del Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música, Montserrat Iglesias Santos) li va concedir el guardó, dotat amb 30.000 euros "per la seva llarga i excel·lent trajectòria, representant també a totes les dones pallasses que treballen en el circ a Espanya". El jurat ha destacat, de la mateixa manera, "la seva gran capacitat interpretativa i cura de la tècnica, la seva defensa i compromís amb la professió i la seva dedicació a la formació i transmissió dels fonaments d'un art ja mil·lenari", en un comunicat del Ministeri de Cultura per a informar sobre el guardó.

Quan des del Ministeri van trucar  a Ochoa, ella no s'ho va creure. "Vaig pensar que algú m'estava gastant una broma", explica a cor què vols al telèfon. No sap si riure, plorar, o saltar. Algunes hores després de conèixer la notícia encara no havia pogut parlar amb la seva família: "El meu telèfon treu fum, estic en una intensa muntanya russa d'emocions". No s'ho esperava i la sorpresa ha estat increïble. Se sent feliç, honrada, i també responsable. "De cara a la professió, al públic i als alumnes".

La visibilitat d'aquest premi comporta, per la professional del riure, una responsabilitat i també un reconeixement als seus més de 20 anys de trajectòria. "Em sento afortunada i privilegiada per poder haver viscut de la meva professió des del minut un en el qual vaig decidir dedicar-me a ella. Com a dona i com a pallassa he hagut de lluitar molt". Encara que aquesta lluita ha estat motivadora i li ha proporcionat un intens aprenentatge al llarg del camí. "Sóc cabuda, vaig voler ser pallassa sent dona i ho vaig fer. Ara, la situació va canviant a mesura que es normalitza per al públic al veure una pallassa sobre d'un escenari". Una altra de les professions en què el sexe femení ha hagut de lluitar per fer-se un forat i guanyar terreny en un món d'homes.

Ochoa va començar en el 1979 el seu camí teatral; tenia 12 anys, a la companyia Epidaure, recorrent la Rioja de poble en poble. Entre 1986 i 1988 estudia a l'Escola d'Art Dramàtic de la Rioja i un any després es muda a Barcelona per conèixer el món del pallasso amb Berty Tovías. Exerceix de pallassa professional des de 1993 Com a mestres ha tingut a Jonhy Melville, Eric de Bont, Jango Edwars, Philippe Gaulier, entre d'altres. És també pedagoga, i entre 1993 i 2012 ha treballat de forma regular en estudis, teatres i escoles de Barcelona.

El 2011, va fundar el projecte de formació en clown El Rinclowncito, un lloc des del qual munta tallers, cursos i actuacions dins i fora d'Espanya, per a qualsevol que vulgui aprendre a fer riure als altres. I des d'on es presenta així: "Vaig néixer amb una certa tendència a fer coses com patinar amb les baietes de treure brillantor a terra, o pendular en el marc d'una porta per aparèixer i desaparèixer. Quan em veia fent aquestes coses, la meva mare solia dir-me amb una mal dissimulada somriure, 'Filla meva, però que babaua seràs ". però quan creia que no la sentia deia,' és un cascavell". mai va voler ofendre amb aquest comentari, mai em va fer mal. Avui sóc pallassa ".

Compartiu aquesta notícia