‘Circoneta’, el resultat d’un any d’esforç d’un grup d’adolescents a La Central del Circ

De la fusió de circ més Barceloneta ha nascut 'Circoneta'. És un espectacle estrenat a La Central del Circ, però també el nom d'un projecte en què han participat durant tot el curs una dotzena d'adolescents del barri. L'objectiu és que els valors del circ els ajudin a millorar el rendiment escolar.

‘Circoneta’ va arrencar a començaments de 2014 a l’Institut Joan Salvat-Papasseit, de la Barceloneta. En un entorn de dificultats socioeconòmiques, els docents havien detectat que “els alumnes no s’esforçaven gaire i venien sense ganes”, segons la professora Eulàlia Esclapès. El circ es va plantejar com un dels recursos per canviar l’actitud i es va seleccionar un grup de 12 alumnes de primer i segon d’ESO per participar en el projecte ideat per La Central del Circ. Durant un any han treballat diferents tècniques, com els malabars, la bola d’equilibris o el pal, segons les preferències personals.

La perseverança, la confiança en un mateix o el companyerisme són alguns dels valors del circ que han pogut adquirir els adolescents. “Me’n recordo d’un cop que havia de polir moltes coses i em vaig posar a plorar perquè no em sortien”, explica la Roser Martínez, que s’ha pujat per primera vegada al trapezi. Esclapès creu que “el que anirem aprofitant molt és la capacitat d’equivocar-se i repetir, i és igual si surt malament, i ho tornaré a fer una vegada i una altra”. El director artístic i coordinador de ‘Circoneta’, Jorge Albuerne, destaca el fet d’haver treballat els últims mesos a la mateixa Central del Circ, ja que “veuen que hi ha gent que es guanya la vida i que persevera en el dia a dia de la disciplina que practiquen”.

La iniciativa ha culminat amb la presentació al públic aquest divendres de l’espectacle, que han creat de forma col·lectiva els nois amb artistes professionals. El Georgi Vasilev (violí i acrobàcies) ja no els veu tan lluny: “Quan estic a La Central em sento com un artista de veritat”.

Reportatge emès a Barcelona Televisió sobre el projecte comunitari Circoeta

Compartiu aquesta notícia