La prohibició dels circs amb animals a Catalunya s'ajorna fins 2017

Es podran veure circs amb animals, almenys durant els pròxims dos anys. Tres de les formacions majoritàries al Parlament de Catalunya, CiU, ERC i PSC, han presentat una important esmena perquè la prohibició dels circs amb animals que es votarà previsiblement en els primers mesos de 2015 no entri en vigor fins a dos anys després, el 2017.

Les intencions inicials d'aquests dos partits, juntament amb ICV-EUiA i CUP, era aplicar la prohibició de manera immediata a l'aprovació de la llei. ERC, que tenia molta pressa fa només uns mesos impulsant aquesta iniciativa contra els circs i havia anunciat que no presentaria esmenes, proposa ara aquest sorprenent ajornament.

El final del termini, avui dijous, per presentar esmenes ha permès conèixer de nou la posició dels partits polítics sobre un tema que ha dolgut molt al circ i va provocar molta tensió el passat 8 d'octubre, durant les compareixences de Tortell Poltrona (Circ Cric ), Carlos Raluy (Circ Raluy), Blaï Mateu (Baró d'Evel Cirk), Rafael Arencón (Grup de Defensa del Circ AMB Animals) o Joan Ramon Graell (Associació de Professionals de Circ de Catalunya).

El partit majoritari al Parlament, CiU, proposa ara prohibir per llei "els espectacles de circ amb animals que pertanyen a la fauna salvatge" i crear, a més, un observatori format per científics, acadèmics, col·legis professionals, animalistes i circs que treballen amb animals no prohibits.

Aquest observatori, segons la proposta de CiU, farà públiques unes conclusions en el termini de dos anys des de l'aprovació de la llei i abans de la seva entrada en vigor i ha de decidir si l'exhibició d'animals que no són de la fauna salvatge és "compatible amb les condicions de benestar ". En el cas que no estigués garantit aquest benestar s'afegirien per reglament "noves prohibicions". Amb aquestes esmenes CiU rebaixa la seva posició inicial de prohibir tots els circs amb animals però no accedeix tampoc al clam del sector, que era una regulació per garantir el benestar dels animals en els circs.

Els animalistes estan molestos pel resultat de tot aquest procés, molt diferent al que van plantejar, i no descarten demanar la retirada de tota la reforma si es desnaturalitza la prohibició, segons algunes fonts.

ERC, que també proposa un ajornament, ha modificat de manera sorprenent la seva posició tancada i mantinguda durant molts mesos i ha entrat al registre la mateixa esmena que CiU per crear un observatori i, a més, una altra esmena que permetria l'exhibició a les pistes de circ de gossos, gats i cavalls.

Als passadissos del Parlament, i en una rotllana amb periodistes, el líder de l'oposició i president d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit desconèixer la polèmica -encara va votar en contra fa uns mesos a la esmenes a la totalitat de PP i Ciutadans que defensaban al circ amb animals- i que preguntarà als seus coreligionaris de partit sobre aquesta prohibició i la indignació de Tortell Poltrona el passat 8 d'octubre. Aquest periodista també li ha lliurat l'exemplar de la revista Zirkòlika sobre El circ amenaçat.

El PSC, per la seva banda, ha presentat una esmena per prohibir l '"ús d'animals d'espècies no domesticades per a espectacles de circ i els zoològics ambulants annexos als circs". El PSC, a més, proposa també a través d'una esmena que sigui el govern català i no un observatori qui s'ocupi d'aquest tema després de l'aprovació de la llei.

Per al PSC, que rebutja l'observatori, el govern català ha d'elaborar en el termini d'un any un "reglament per regular el llistat de les espècies que poden ser susceptibles d'actuar en un circ, les condicions del seu allotjament, alimentació, desplaçament i les garanties del seu benestar ".

La CUP és l'únic partit que no ha presentat esmenes però ha flexibilitzat també la seva posició i estaria en aquests moments prop de les posicions d'ERC de permetre alguns animals domèstics. ICV-EUiA, per la seva banda, proposa crear una comissió amb representació de circs i animalistes perquè dilucidi sobre la necessitat de prohibir els animals no salvatges, i que aquesta prohibició entri en vigor "com més aviat possible". Manté la prohibició per als animals salvatges.

Ciutadans, l'únic partit, juntament amb el PP, que ha rebutjat des del primer moment qualsevol prohibició, també ha presentat una esmena perquè el govern català faci en el termini de sis mesos una "regulació dels espectacles de circ amb animals". Aquesta és la proposta que s'acosta més a les posicions dels circs.

En declaracions a la revista Zirkòlika, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha dit que tot i la "delicada situació" que es va crear fa uns mesos finalment s'ha trobat una solució "positiva" amb la qual està d'acord i que el "esperit prohibitiu ha sortit de la llei"

A partir d'ara es crearà una ponència i els partits intentaran consensuar propostes, abans d'anar a un ple del Parlament i la votació final, previsiblement durant el primer trimestre de 2015 si no es convoquen eleccions anticipades.

Compartiu aquesta notícia