El millor circ europeu arriba el 13 de març a Terrassa amb 22 acròbates a dalt de l’escenari

Una de les més prestigioses companyies de circ contemporani d’Europa, la Compagnie XY, actuarà el proper divendres 13 de març, a les 21h, al Centre Cultural Terrassa en l’acte central de la 3ª Temporada BBVA de Circ. L’espectacle Encara no és mitjanit... és l’última creació de la companyia francesa XY que segueix fidel al seu estil basat en equilibris i salts acrobàtics, salts en bàscula i torres humanes. Encara no és mitjanit… estrena al sud dels Pirineus, el 13 de març a Terrassa L’espectacle es va estrenar al Festival Mirabilia (Itàlia) el juny del 2014 i el 13 de març es podrà veure per primera vegada aquest espectacle a Catalunya. En un escenari nu, 22 acròbates juguen amb la relació de l’individu envers al col·lectiu i aconsegueixen transmetre un munt d'emocions a ritme swing. Una gran producció que suposa un pasmés en la recerca d’equilibris, el ball lindy up, el treball amb la bàscula i el treball amb planxes de fusta, sense oblidar les piràmides humanes. L’espectacle forma part també del 34è Festival de Jazz de Terrassa.

La tècnica castellera fa el salt al món del circ

La tècnica castellera es va incorporar per primera vegada en treball anterior de la companyia, Le Gran C, de la mà del casteller i acròbata terrassenc, Tomàs Cardús. Fruit d’aquest primer espectacle, XY va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona de Circ 2013 ‘per l’excel·lència en les tècniques acrobàtiques i d’equilibri, l’eficaç dramatúrgia de la posada en escena i el treball d’investigació a partir de la tradició castellera’. Les torres humanes de Le Gran C han estat representades a més de 300 funcions a una vintena de països europeus, als Estats Units i al Canadà. A Catalunya es va poder veure aquesta proposta a la Fira Trapezi de Reus (2010) i al Festival Grec (2012). Arran de la difusió i la gran acollida internacional d’aquest espectacle, cada vegada més artistes del món del circ fan servir l’estil casteller –grimpant, com diuen ells- de pujar per fer pilars de 3 o superiors. Cardús els va ensenyar tècnica castellera, i el 2008, en ple procés de creació van fer un intercanvi amb Minyons de Terrassa per perfeccionar-la i van participar en diversos assajos de la colla on s’impregnaren de l’esperit dels castells. Segons afirma Cardús, els seus companys van quedar ‘bocabadats de veure com persones corrents, sense una preparació física especial, feien construccions enormes, com pilars de 5 nets’. El seu pas per la companyia francesa XY es remonta al 2007 quan es va incorporar a l’espectacle Le Gran C amb 16 acròbates més.

Una companyia amb presència catalana

La Compagnie XY neix l’any 2005 de mà de dos professors d’equilibris del Centre des Arts du Cirque de Lomme, Abdel Senhadji i Mahmoud Louertani. Juntament amb dos dels seus duos d’alumnes, van crear l'espectacle Laisser-porter. Quatre anys més tard, la formació s'amplia a 17 artistes per crear Le Gran C, entre els quals en formen part els acròbates catalans: Adrià Cordoncillo i l’esmentat anteriorment, Tomàs Cardús. Cordoncillo forma part actualment del Col·lectiu Tierra (autors del 19è Circ d’Hivern F.I.R.A., estrenat aquest Nadal a l‘Ateneu Popular 9 Barris). Cardús és un dels membres del Circ Pistolet, que amb el seu espectacle Incert, van merèixer el Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ 2014. Actualment formen part de la companyia francesa els artistes catalans: David Badia, format a l’Escola de Circ Rogelio Rivel de Barcelona i al Centre de les Arts del Circ de Lomme (França), i David Coll, format també a Lomme, que ha treballat amb les companyies franceses Cirq'ulation, Cie Pipototal, Les Noctambule i Les Magnificos.

Nota de premsa del Cen tre Cultural Terrassa

La Compagnie XY és una de les companyies de circ de l'Europa occidental més nombrosa i és considerada pels experts una de les millors companyies d'equilibris acrobàtics del moment.

Compartiu aquesta notícia