Seixanta espectacles de quaranta grups al cartell de la Fira de Circ de la Bisbal

Seixanta espectacles de quaranta grups diferents, dels quals el 35% corresponen a companyies internacionals, componen el cartell de la XX edició de la Fira de Circ de Carrer de la Bisbal d'Empordà, presentada ahir i que tindrà lloc en aquesta localitat del 17 al 19 de juliol. Trapezi, clown, diàbolo, aeri, malabars o acrobàcies són algunes de les disciplines que es podran veure al festival, que ja s'ha convertit en degà a Catalunya.


La meitat dels artistes que hi participen procedeixen de Catalunya, mentre que un 15% ho fa de la resta de l'Estat, com va detallar un portaveu de l'organització, Dani Varela, que va destacar la qualitat de les propostes amb motiu del vintè aniversari de la cita.


Entre les companyies internacionals, l'origen es troba en una desena de països que van del Canadà a l'Argentina, França, Bèlgica, Kènia, Alemanya o Itàlia.


La inauguració anirà a càrrec dels belgues de Le Petit Bras, cinc acròbates que presentaran un espectacle aeri en una estructura especialment concebuda per a aquesta proposta.


El Col·lectiu La Persiana tancarà la fira d'aquest any amb Violeta, un muntatge premiat amb el Zirkolika 2014 com a millor espectacle de carrer.


Dani Varela va destacar la qualitat de tots els artistes que participen en l'edició d'aquest any, inclosa la companyia africana Afro Jungle Jeegs, de gira per recaptar fons per a una escola de circ per a nens de Nairobi.


L'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais, va acompanyar Varela en la presentació, en què es va explicar que el pressupost de la cita és de 110.000 euros.


«No ens hem dedicat a mirar enrere a l'hora de programar-la, sinó que volem que hi hagi fira per, com a mínim, vint anys més», va assegurar Varela.


La Fira de Circ al carrer de la Bisbal d'Empordà arriba al 2015 amb l'aval que li donen les dinou edicions anteriors i el Premi Nacional de Cultura que se li va concedir ara fa tres anys. Lluny de girar els ulls cap al passat -«no hem volgut fer un 'revival' d'altres anys», assegura Varela- el festival vol aprofitar l'efemèride de la XX edició per continuar projectant-se cap endavant. «Volem que hi hagi fira per, com a mínim, vint anys més», explica el portaveu de l'organització.


La fórmula no és cap secret. «Apostem per les companyies de casa, buscant espectacles de qualitat, diversitat de formats, i tampoc ens oblidem de portar grups i artistes internacionals de relleu», concreta Varela.


A banda de l'esmentat espetacle inaugural de circ aeri, un altre dels plats forts serà el Cabaret Canalla, on quatre catalans combinen pilotes de rebot, equilibris gairebé impossibles sobre una escala, acrobàcies aèries i màstil xinès.


Durant la XX Fira del Circ al carrer, també es podran veure espectacles guardonats com ara Incert, dels catalans Circ Pistolet (que es va endur el Gran Premi als Zirkolika 2014); Esquerdes, dels també catalans Hotel Ioandi (millor companyia novella als Zirkolika 2014); Gritando sin hacer mucho ruido de la Compagnie Yi Fan (premi al millor espectacle OFF al TAC de Valladolid) o Elikibuá, dels lleonesos Maintomano (millor espectacle de carrer a la Fira de Teatre Castella i Lleó 2014).


Xaropclown

La XX Fira del Circ al carrer de la Bisbal d'Empordà també incorpora dins la programació, per primer any, l'actuació dels pallassos d'hospital Xaropclown. Tot i que la inauguració oficial serà el divendres, el festival ja escalfarà motors dos dies abans. Per dimecres s'ha programat l'espectacle Accions Dements, una col·laboració de la fira del circ empordanès amb el Festival Internacional de Torre Maria. I per dijous, la companyia canadenca Les Dudes portarà a la Bisbal el seu espectacle Let's do this.


Una altra de les novetats d'aquest any és la posada en marxa de l'Espai Fira, situat al passeig Marimon Asprer, que acollirà serveis de bar, actuacions de circ i concerts. La majoria dels espectacles de la Fira del Circ al carrer són gratuïts, excepte tres, que s'han posat a preus populars (4 euros) per ajudar a finançar el festival.
 

La vintena edició tindrà lloc del 17 al 19 de juliol

Compartiu aquesta notícia